Å drive for seg selv kan være tøft, og enda tøffere er det å drive utvikling når man sitter alene. I slutten av oktober skrev jeg et innlegg om viktigheten av å ha noen nær deg som støtter deg i ett og alt. At de på hjemmebane støtter meg har vært alfa og omega for meg det siste året. Har du en samboer, kjæreste, mann eller kone, så er det vanskelig å gjennomføre dine drømmer dersom partneren ikke støtter deg i disse drømmene. Men det er kanskje ikke slik at du ønsker at partneren skal involvere seg direkte i driften?

For å drive bedriften din videre mot nye høyder er det også viktig å ha kritiske røster i nærheten. Jeg liker å kalle disse røstene for profesjonelle venner. Det kan være noen som kan noe du trenger å lære mer om. Det kan være noen som kan gi direkte tilbakemeldinger til produktet ditt, eller til prosessen du er i. Det være noen som ønsker at du skal lykkes. Profesjonelle venner skal bidra til utvikling.

Velg dine profesjonelle venner med omhu

. De skal kunne stille kritiske spørsmål, ikke for å ta fra deg motet, men for å drive deg videre mot nye høyder.

Det er viktig at de profesjonelle vennene dine er produktive og løsningsorienterte. Negativitet uten løsningsorientering er lite produktivt. Derfor er det viktig at du har et inntrykk av de du ønsker å knytte nærmere kontakt med på forhånd. Still deg selv spørsmål om hva slags inntrykk du har av personene, om de fremstår som positive og løsningsorienterte, eller negative og problemskapende.

Selv har jeg de siste årene vært så heldig å få være en del av et nettverk hvor ideene kan flyte, og tilbakemeldingene både er produktive og løsningsorienterte. Å få tilbakemeldinger fra personer som vil mitt beste, og som samtidig kjenner til området jeg trenger tilbakemelding på, har vært veldig viktig for meg. I løpet av tiden som har gått har vi også blitt bedre kjent med hverandre som privatpersoner. Vi kjenner hverandre profesjonelt og personlig på en måte som få andre gjør.

Mange tenketanker og gründerorganisasjoner organiserer grupper som skal gi hverandre tilbakemeldinger og samles til bestemte tider, men en gruppe med profesjonelle venner trenger ikke å være veldig formelt. Hva med å lage en hemmelig facebookgruppe, en chat på Facebook eller en Google Hangout? Gruppen bør ikke være for stor, helst ikke mer enn 6 personer. En mindre gruppe har lettere for å sette av tid til hverandre. Å lage et nettverk av noen få mennesker som alle drar i samme retning kan være svært nyttig, og du vil hele tiden ha noen som støtter deg også på et profesjonelt nivå.

Legg igjen en kommentar