Har du en ivrig amatørfotograf eller en profesjonell fotograf i familien? Stiller du deg ofte spørsmålet «Hva skal vi finne på i julegave til de som har alt»? Her er noen tips til hva du kan gi til en fotografiinteressert til jul:

Fotobøker

Jeg elsker fotobøker. De er en evig kilde til inspirasjon. På listen min i år står:

ansel adams Ansel Adams «Examples: The making of 40 photographs».

Dette er en bok av en av fotografiets store mestere. En mester alle burde kjenne til. Han er spesielt kjent for sine sorthvitt-fotografier, og samlingen etter denne legenden overskrider vanvittige 40.000 negativer. I dag tenker vi kanskje at 40.000 fotografier ikke er så mye, og i den digitale verdenen vi lever i i dag, er det kanskje ikke det. I den analoge verdenen på midten av 1900-tallet, derimot. Her snakker vi ikke 35mm-kamera med mulighet for 36 bilder på rullen. Her snakker vi «hvordan i alle dager klarte han å få det svære greiene der opp i fjellene for å fotografere alle disse fantastiske landskapene?» Og det er virkelig fascinerende. All planleggingen som ligger bak hvert eneste fotografi. Innsatsen, viljen og gjennomføringsevnen. Jeg lar meg imponere, og det synes jeg du skal også. Også skal du gi boken til noen du vet kommer til å sette pris på den.

Kanskje du vil lære mer om Ansel Adams? Da kan du ta en titt her.

vivian maier tanumJohn Maloof sin «Vivian Maier: A Photographer Found».

For en tid siden så jeg en fascinerende dokumentar om en, for meg, ukjent fotograf. Hun døde i 2009, men fikk ikke sitt store gjennombrudd før John Maloof ferdigstilte dokumentaren om henne i 2013. Dokumentaren kan du se her Det spesielle med Vivian Maier var at hun ikke var fotograf av yrke. Allikevel har hun blitt en fotograf av stor betydning.

Vivian Maier fotograferte ikke fordi hun var kjent, eller ville bli kjent. Hun fotograferte ikke for å tjene penger på fotograferingen. Drivkraften hennes må ha vært noe helt annet enn å vise verden hva hun kunne, eller kommentere verden gjennom fotografiets makt. Men hva? Dokumentaren var fascinerende, og jeg er helt sikker på at boken også vil være det.

Det finnes utallige spennende fotobøker der ute, og enhver fotograf vil sette stor pris på å få en til i bokhylla. Og en til. Og en til. Og enda en.

Morsom t-skjorte med print.

Vi kan aldri få nok t-skjorter. You know it. I know it. Everybody knowns it.

For å gjøre letingen etter den perfekte t-skjorten litt enklere:
T-skjorte til den kvinnelige fotografen.

T-skjorte til den vittige fotografen.

T-skjorte til den litt nerdete fotografen.

Keep calm and…

Eller kanskje kompisen din er av den litt

morbide typen?

Og om jeg noen gang skulle få barn:
Til fotografens baby

And you can never go wrong with…..

Et gavekort på favorittfotobutikken.
Min er Interfoto.
Just sayin’.

Legg igjen en kommentar